Bekijk alle afleveringen van Beste zangers op NPO Start.

a551cdef-92ac-45a6-8a1a-b62a5375028c_web.jpg

De 30-jarige mezzospopraan Maria Fiselier is één van Nederlands grootste opkomende opera zangeressen. 

De liefde voor muziek begon bij Maria al op jonge leeftijd. Als klein meisje zat ze op schoot bij haar moeder die haar voorlas uit een liedjesboek. De kleine Maria zong dan alle teksten luidkeels mee. Dat Maria zingend door het leven zou gaan, was eigenlijk nooit een vraag.

Paplepel

Maria’s opa had een electro-zaakje in het Twentse Losser. Maar op zijn 40e besluit hij zijn hart te volgen en auditie te doen bij de Opera in Amsterdam. Hij werd aangenomen en het gezin ging wonen in Zwaag. Opera werd in het gezin er dus met de paplepel ingegoten. Thuis werd er natuurlijk niet alleen maar klassiek gedraaid, mama Fiselier was gek van Queen en Daniel Lohues en haar vader luisterde heel graag naar Billy Joel. Maria is inmiddels de derde generatie opera uit de familie Fiselier, maar wel de eerste met een internationale carrière.

Na de middelbare school ging Maria naar het conservatorium waar ze veelal naar Franse chansons luisterde. Ze studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag met een onderscheiding voor 'Artistry and integrity in performing'. Ook maakte ze deel uit van de National Opera Studio in Londen in het seizoen 2012/13. 

Prijzen

In 2011 won Maria de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een jaar later won ze 6 prijzen tijdens het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch, waaronder de Vrienden van het Lied-prijs. Maria werkt sinds 2011 samen met Peter Nilsson. Zij brachten in november 2014 hun eerste cd uit 'To Go Into the Unknown' met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

Op dit moment is Maria te zien in de Komische Oper van Berlijn, in de opera Anatevka. Ze heeft de rol van Chava, één van de dochters.

Meer over Beste Zangers

Bekijk alle afleveringen van Beste zangers op NPO Start.

Meer Beste Zangers:
Website
Facebook
Twitter
Instagram